Om oss

Kristian Persson

Tränare för elit/barn/ungdom, RF:s högsta elittränarutbildning, författare, utbildare, föreläsare och klubbchef på Ullevi tennisklubb.

Peter Svensson skapa talanger
Peter Svensson

Tränare för elit/barn/ungdom, RF:s högsta elittränarutbildning, leg fysioterapeut, doktorerar inom extrem stress och elitselektion. 

Vår historia

Vi som har grundat och driver Idrottsportalen har samlad kompetens från barn- och ungdoms- och elitidrott. Vår gedigna erfarenhet från träning och utbildning på alla nivåer i kombination med den senaste forskningen inom bland annat effektiv träning, motivation och ledarskap har lett fram till tre pedagogiska handböcker lästa av över 10 000 tränare, chefer, lärare, föräldrar och idrottsutövare. Vi föreläser för och utbildar både stora och små organisationer och coachar såväl större team och lag som individuella idrottare.

Vår vision är att bidra till idrotten där elit och bredd utvecklas i takt och synergi med forskning, för att skapa talang och personliga mästerskap utifrån sina förutsättningar. 

Vi vill att idrottare ska må bra och kunna bli bra.

Tankar om våra böcker

"Skapa talang”, Skapa talang 2.0” och ”Maxa din träning”.​

”- Skapa talang berör alla de områden som krävs för att bli en bättre idrottare. Den mentala biten, fysiken, målsättningen, motivationen mm. För att få ut max av sin inre kapacitet krävs mer än en tränare som har en visselpipa i munnen och blåser utan att tänka efter. I alla sporter krävs ett nötande som gör att man ibland ställer sig frågan om det är värt att köra vidare. I boken ”Skapa talang” finner man olika finurliga metoder som gör att ens idrottsresa blir den underbara upplevelse som man vill att samtliga barn och vuxna alltid borde få. Ibland glömmer man att denna resa är väldigt lång vilket man påminns om när man läser boken. ”Skapa Talang” är dock ingen bok som man sträckläser. Man läser ett kapitel, grunnar på det man har läst och därefter praktiserar man det. Jag är helt säker på att i stort sett alla tränare och idrottsföräldrar oavsett sport, skulle ha haft en stor behållning av denna klokt genomtänkta bok.”
Magnus Gustafsson
Tidigare tennisproffs rankad nr. 10 i världen och vinnare av Davis Cup
”Sörmlandsidrotten har valt att göra en stor utbildningssatsning med ”Skapa Talang 2.0″ för föreningsledare i vårt distrikt där vi delar ut 300 böcker och genomför 4 föreläsningar tillsammans med Kristian Persson. Vårt mål med satsningen är att inspirera ledare till en uppdaterad syn på träning- och tävling så att fler barn känner sig välkomna inom föreningen och väljer att stanna längre. Vi anser att en av nycklarna för det är engagerande ledare som bedriver träningar som är utvecklande, roliga och där alla aktiva får möjlighet att nå sin fulla potential oavsett förutsättningar, dvs Skapa talang hos alla snarare än leta talanger. Vi tycker att Skapa talang-konceptet har en bra mix av forskning, elitidrottares erfarenheter och framförallt bra konkreta tips på hur jag som föreningsledare kan utveckla min verksamhet redan nästa träning”
Jonas Nilsson
Verksamhetsledare Sörmlandsidrotten
”Jag tror egentligen att alla, och då menar jag verkligen alla, som vill utveckla sig, nå uppsatta mål, förstå hur tanke och träning hänger ihop och alla som är nyfikna på drivkrafter, utveckling och hur man kan coacha sig själv har nytta av boken. Domare och spelare – absolut, men alla är inte nyfikna att utveckla sig. Alla förstår inte att personlig utveckling hör ihop med hur man också utvecklas på planen, oavsett roll. Företagsledare borde och brukar vara mer intresserade. Och framför allt de företagsledare som kan inspireras av idrotten och sportens värld. Boken öppnade en hel nya horisonter för mig, gav mig insikter på en hel del forskning…plus att det var oerhört givande att höra andra idrottsprofilers syn på deras karriären.”
Jonas Eriksson
Fotbollsdomare på EM- och VM-nivå och årets manliga domare 2009 och 2012
”Under snart två årtionden har svensk tennis haft svårt att få fram topp spelare på WTA och ATP tourerna trots bra förutsättningar. Vad gör vi för fel? Trots en stor tränarkår med mycket ”know-how” på alla nivåer, bra faciliteter och föreningar samt en välorganiserad tävlings och seriestruktur lyckas vi ändå inte hela vägen. Med anledning av detta är ämnet talangutveckling högaktuellt och när Svensk Tennis Syd våren 2019 arrangerade en tränarkonferens för 60-talet tränare i ämnet var det en självklarhet att bjuda in medförfattaren till Skapa Talang Kristian Persson att berätta om sina erfarenheter som tränare och ledare i en av Sveriges största klubbar.”
Johan Sjögren
Verksamhetschef Svensk Tennis Syd
”Elitidrottsgymnasiet Katrinelund i Göteborg har valt att använda Skapa Talang som kursbok för att den på ett tydligt och för eleverna lättbegripligt sätt behandlar det viktigaste grunderna för hela vårt arbete med individutveckling i ämnet specialidrott. Tränare och elever kan numera med gemensamma begrepp beskriva det vi faktiskt arbetar med. Att skapa talang, utveckla grit, fokusera på processen m.m. Den vetenskapliga kopplingen är gedigen, utan att upplevas tungläst, och många målande exempel och intervjuerna med idrottsstjärnorna hjälper eleverna att förstå konkret vad de olika begreppen faktiskt innebär.”
Henrik Laas
Instruktör orientering
”Vi på SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland har samverkat med Kristian Person kring ”Skapa Talang” sedan boken kom ut. Den ligger helt i linje med idrottsrörelsens arbete mot strategi 2025 och vi värdesätter starkt det evidensbaserade innehållet. Skapa Talang skapar även ett nytt tänk för våra idrottsledare kring träning och tävling och lockar till nyfikenhet och inspiration att utveckla idrottsverksamhet.”
Victoria Johannesson
Idrottens Utbildningar – Västra Götalands Idrottsförbund
”Tennis Stockholm har vid två tränarträffar haft möjligheten att gästas och lyssna på Kristian Persson om bokenSkapa Talang, vilket har varit väldigt uppskattande av våra tränare i Stockholm.En mycket lättläst och bra skriven bok som är sammanlänkad av vetenskaplig fakta och praktiska tips. Att också paketera in detta med intervjuer av framgångsrika idrottare och deras tillvägagångssätt, gör boken än mer intressant. Vi rekommenderar starkt coacher/ledare att läsa boken då den kommer hjälpa till att inspirera, förnya och förkovra sin tränarroll, och förhoppningsvis leder denna utökade kunskap till att vägleda och utveckla ens adepter än mer.”
Per Henricsson
Verksamhetschef Svensk Tennis Stockholm
”Boken Skapa talang bör definitivt läsas av såsom både aktiva elitidrottare i världsklass som av lokala tränare och föräldrar. Den riktar sig faktiskt till alla oavsett om man sysslar med någon form av idrott eller inte. Skapa talang är extremt lättläst och på varje sida ges läsaren möjlighet att både reflektera och lära känna sig själv.Författarnas egna och personliga erfarenheter varvat med bokens konkreta exempel och kalla fakta ger läsaren fenomenala och lättillämpade verktyg att användas för både egen utveckling och utvecklingen av andra.”
Micke Kjellander
Waterski World Hall of Fame och f.d. världsrekordhållare i slalom
”Skapa talang sätter dina förutsatta meningar och tankar om talang ur spel. Med klockrena metaforer och liknelser tillsammans med berättelser från kända elitidrottare blir texten lätt att ta till sig och ger en förståelse.Skapa talang visar på ett modernt sätt att coacha som följer de senaste rönen. Boken tar upp viktiga poänger om motivation, stress, mindset och grit för att bara nämna ett antal ämnen. Det är inte bara ämnen som är viktiga var för sig, men man får också en förståelse för hur man kan, och kanske bör (?), använda sig av delarna tillsammans. Genom att premiera grit och jobbet för att nå en prestation, så skulle man eventuellt kunna skapa en ökad motivation. Som fystränare har boken gett mig en ökad kunskap om hur jag som tränare kan utmana mina barn och ungdomar för att ge dem de absolut bästa förutsättningarna för deras utveckling.Boken gav mig inte bara ny teoretisk kunskap, den gav mig också tydliga praktiska råd som är enkla att använda och applicera på just mitt jobb i att utveckla mina idrottares fysik. Skapa talanger har gett mig mycket ny kunskap, praktiska råd men framförallt mycket ny inspiration och motivation för hur jag skall kunna bli den där fantastiska mästartränaren som är mitt mål!”
Mathias Hultén
Fystränare, B.Sc Sport Science
”Skapa talang är nytänkande, vilar på vetenskaplig grund och full med konkreta tips på hur du själv eller ledare oavsett inriktning kan nå högre mål.Boken är lätt att tillämpa, ett redskap som är fantastiskt inspirerande som jag vill varmt rekommendera – Skapa talang den är något nytt!”
Ann-Charlotte Lundblad
Förstelärare i Idrott och hälsa, Naturkunskap
”Träning och utveckling inom ungdomsidrotten och främst fotbollen ligger mig varmt om hjärtat, så jag läser gärna det jag kommer över i ämnet. När jag läste om boken Skapa talang, så insåg jag att det i boken berörde just detta som jag tycker är intressant gällande utövare och tränare och jag blev inte besviken efter att ha läst boken. Boken är mycket bra uppdelad i sina kapitel och leder läsaren framåt i tankesättet. Du behöver inte läsa hela boken genast utan kan stanna upp fundera / diskutera och sedan gå vidare. Är du utövare av idrott, tränare, talangutvecklare, lärare eller som jag hobbyentusiast så köp boken och läs den. Det är en bok jag varmt rekommenderar dig.”
Kjell Persson
”Jag läste boken Skapa Talang och blev entusiastisk över ett modernt sätt att se på träning och talang. Boken passar snarare som en uppslagsbok än att läsa den från pärm till pärm. För mig, som förälder till barn som tränar och i min profession som chef, ger den mig verktyg både på lång och kort sikt att nå målen. Jag tycker att författarna har kombinerat och paketerat nutida litteratur och forskning på ett lättläst och mycket intressant sätt. Ett råd till våra idrottsklubbar – läs boken!”
Petra Bengtsson
Göteborg (Chef och förälder)
”Boken är väldigt intressant då den tar upp så många olika saker som är viktiga för mig i mitt jobb som coach. Det bästa med boken är att den bygger på vetenskapliga fakta som sedan knyts samman med praktiska exempel i intervjuer med framgångsrika idrottare samt författarnas egen erfarenheter, det skapar en stark trovärdighet. Jag tycker att alla coacher/ledare ska läsa denna bok då den utmanar ditt sätt att tänka och ger dig en större förståelse för hur man kan optimera sina adepters utveckling.”
Magnus Ennerberg
Elittränare inom tennis och Årets Manliga Ledare 2011
”Boken Skapa Talang har avsevärt förändrat mitt sätt att se på utveckling och prestation. Den har bidragit med en mängd verktyg som jag använder dagligen för min egen och andras utveckling. Införandet av processmål i vardagen är en otrolig framgångsfaktor både för mig och för de som jag i dagsläget utbildar.”
Victor Lagersten
Head of Events & Incentives
”Jag älskar att läsa om de olika idrottarnas bedrifter på väg mot sina mål, även de olika avsnittens praktiska råd som gör teorin mer lätt begriplig och inte bara fakta. Det känns som man i boken har fått ett bra koncentrat med kunskap, erfarenhet och forskning från ett stort oöverskådligt hav. På minus sidan är väl en del engelska ord lite överflödiga för min smak, de tappar tyngd på nått konstigt sätt. Men en måste ha ”bibel” för idrottsföreningar, den vetgirige eliten/motionären.”
Mikael K
Förälder och motionär
”Kan verkligen rekommendera Skapa talang, speciellt till ungdomstränare och ledare! Ett bra inlägg i debatten om tidig specialisering och samtidigt en enkel och tydlig beskrivning av hur man får verkan på sin träning.”
Jonnie Eriksson
Elittränare och landslagstränare inom golf
”Jag tycker det varit en kanonbok. Mycket intressanta idrottsexempel som lätt går att applicera på andra branscher. De i min närhet har fått höra många utdrag från boken (alltför) många gånger. Jag kommer ofta rekommendera andra att läsa boken. Särskilt de som är med engagerade i tidiga elitsatsningar/akademier men även kollegor inom skolan.”
Klas Antonsson
Fotbollsintresserad lärare
”Tycker den är bra skriven och bra att dem har med exempel från framgångsrika idrottare på elitnivå. Ger både aktiva och tränare råd och hjälp hur man kan komma vidare, vad man kan prioritera etc. En bok väl värd att läsa både som helhet och att kunna gå tillbaka till för inspiration och kunskap.”
Annakarin Solén Westling
RIG baseball och softball
”Har läst Skapa talang. En väldigt bra bok med verkliga råd som fungerar vilket är ovanligt. Väldigt inspirerande läsning och många igenkännanden. En ny inspiration kopplat till denna bok som jag anser har varit lika inspirerande för mig är Ingeman Arbnors entreprenörer i världsklass. Väldigt bra bok. Kan er arbetsplats leva upp till mottona i boken åtminstone till en viss del har du en arbetsplats utav väldigt hög rang.”
Magnus Lindgren
Driftchef

IDROTTSPORTALEN
Expertis, vetenskap och sunt förnuft